divendres, 25 d’abril del 2008

L'autèntica "Guerra de les Galàxies"























No fa pas tant temps, però de fet ja fa 18 anys que la ESA (Agencia Espacial Europea) junt amb la NASA van posar en òrbita al voltant de la Terra el telescopi espacial Hubble, en una òrbita a 569 km d'alçada, concretament el 24 d'abril de 1990 i per a commemorar-ho la NASA i la ESA han penjat a internet 59 fantàstiques fotos fetes pel Hubble, durant un any, d'autèntiques guerres de galàxies, ja que són imatges de col·lisions entre galàxies. La col·lecció de fotos es pot veure a la web oficial del Hubble i té cert interès per la temàtica de les fotos i per la seva espectacularitat.
(Credits de la imatge: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration and A. Evans (University of Virginia, Charlottesville/NRAO/Stony Brook University)























El motiu per posar un telescopi en orbita fou per a superar tots els inconvenients dels telescopis que són arran de terra, que tenen que travessar tota l'atmosfera i això els dificulta la visió. Les previsions inicials donaven una vida útil al telescopi d'uns quants anys que penso que ja han estat superats amb escreix gràcies a unes quantes reparacions en òrbita, després d'alguns problemes. Actualment se'l vol fer durar com a mínim fins el 2013, que s'espera que pugui ser substituït pel un nou telescopi anomenat James Webb. Segurament és i ha estat un dels artefactes humans llençats a l'espai que més quantitat i qualitat d'informació ha aportat per a veure que ens queda molt per saber de l'Univers. En un possible futur bloc potser hi aprofundiré, però de moment gaudim de les imatges de les col·lisions galàctiques.

2 comentaris:

nephew ha dit...

Llavors, al final hi haurà alguna galàxia que serà destruïda per una altra, o com a mínim, serà desplaçada de la seva òrbita?

Àlex ha dit...

Nephew, més que una destrucció hauriem de parlar d'una interacció i una evolució constant. L'Univers ens pot semblar molt estàtic, però en la seva escala de temps es igual de dinàmic que un mar de tempesta. La nostra galàxia, la Via Làctia i la galàxia Andròmeda es dirigeixen l'una cap a l'altre en aquests moments a una velocitat de 500.000 km/h i tot sembla indicar que serem absorbits dins d'uns 2.000 mil·lions d'anys, segons la ESA. D'aquesta fusió neixerà una nova galàxia a la que s'anomena ja "Milkomeda" y que serà la nova llar de la Terra, el Sol i la resta del sistema solar.