divendres, 4 de setembre del 2009

Le sopes de plàstics dels oceans

Retorno al blog, aparco el tema de les anomalies de l'aigua, que un dia acabaré i reuniré en un sol article.


Ara volia parlar d'un problema ecològic força seriós (un més de molts), un tema que ja es coneix des de fa molt de temps és el de la concentració de restes de plàstics de tota mena als mars i oceans. Tots sabem que la majoria de plàstics floten a l'aigua, encara que alguns s'enfonsen. Quan un objecte de plàstic va a parar al mar (la cosa més fàcil del món) aquest navega com una ampolla amb un missatge i pot arribar a anar molt lluny del seu origen. En el transcurs de la seva navegació es provable que acabi en alguna platja llunyana o també cap la possibilitat de que acabi atrapat en un dels "vòrtex oceànics", que son zones dels oceans que queden aillades pels corrents marins i on qualsevol objecte pot quedar atrapat durant molt de temps sense retornar a cap costa.



Des de l'invenció dels primers materials plàstics allà cap a l'any 1869 i sobretot després, a partir dels anys 50's del segle XX la progressió en l'acumulació de plàstics a tot arreu i en concret als mar i oceans ha estat imparable. Es parla de una area en concret al oceà pacific d'una superficie semblant als EEUU on la concentració de plàstics en la seva superficie (fins a uns 10 m de pfofunditat) és sis vegades més gran que la concentració de plancton marí. Si us interessa informarvos més sobre el tema podeu entrar a la web www.algalita.org i us adonareu de la magnitut del problema.

1 comentari:

SERGIBR ha dit...

Hola Àlex. Bentornat al món blocaire!!

I quina solució proposen els governs poderosos? Suposo que la mateixa que utilitzen per frenar la crisi mundial, la reducció dels contingents militars a l'orient mitja, l'eradicació de la pobresa a l'Àfrica subsahariana, l'escassetat mundial d'aigua potable, la desforestació de les selves amazòniques, l'extinció massiva de flora i fauna, etc, etc, etc.

No ens els mereixem.